Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 19 januari 2021

Test på luft-vattenvärmepumpar

Spara upp till 60 procent energi med en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump är ett mycket bra uppvärmningssystem för hus i Syd- och Mellansverige. De fungerar bäst i hus med ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh. En bra luft-vattenvärmepump har följande egenskaper:

 • Fungerar ner till -25 °C
 • Upp till 60 procent energibesparing
 • Täcker 70 procent av husets värmebehov

Test på luft-vattenvärmepumpar visar generellt sett goda resultat. Det går dock att identifiera skillnader mellan värmepumparna. Därmed kan det vara en bra att känna till de skillnader som föreligger bland luft-vattenvärmepumpar innan köpbeslut. 

Beställ flera offerter på luft-vattenvärme kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Luftvaermepump _test _offert

Bäst i test: Luft-vattenvärmepumpar med varmvattenberedare

Nedan presenteras luft-vattenvärmepumpar i olika prisklasser. Informationen är från Energimyndighetens test på luft-vattenvärmepumpar. Kom ihåg att modellerna som presenteras i testet inte nödvändigtvis finns till salu i dagens läge. Flera av modellerna kan ha ersatts av nya modeller.

Notera också att GreenMatch:s samarbetspartners nödvädigtvis inte har alla de produkter som presenteras i testet.

Baest _i _test _luftvattenvaermepumpar

Sammanfattning av testet på luft-vattenvärmepumpar

Energimyndighetens test på luft-vattenvärmepumpar visar märkbara skillnader mellan de testade luft-vattenvärmepumparnas prestanda.

 • Skillnad i SCOP-värdet
  Det finns stora skillnader i värmepumparnas årsvärmefaktor SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). SCOP-värdet beskriver hur många kilowatt värmeenergi värmepumpen genererar per förbrukad kilowatt el. I ett hus med ett årligt värmebehov på 15 000 kWh var skillnaden mellan högsta och lägsta SCOP-värdet 1,1. I ett hus med ett årligt värmebehov på 25 000 kWh var skillnaden 1.
 • Skillnad i energibesparing
  Det finns märkbara skillnader i hur stora energibesparingar som du kan generera med olika luft-vattenvärmepumpar. Gemensamt för alla luft-vattenvärmepumpar i testet är att de största energibesparingarna kan genereras då husets värmebehov är mellan 15 000 och 25 000 kWh per år.
 • Skillnad i förluster i varmvattenberedning
  Testet identifierade stora skillnader i energiförluster vid uppvärmning av varmvattnet. Med dessa förluster menas den mängd energi som används för uppvärmning av varmvattnet då varken duschar eller kranar används.
 • Skillnad i pris
  Prisskillnaden är även mycket stor mellan de testade luft-vattenvärmepumparna. Den billigaste kombinationen med inne- och utemodul kostar 49 995 kronor, medan den dyraste kostar 108 000 kronor.
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Notera att pris- och produktinformationen är föråldrad eftersom produkterna är testade mellan åren 2011 och 2013. Nuförtiden kan luft-vattenvärmepumparna vara effektivare än vad de var när testet utfördes.

Man får dock en bra överblick om vad som påverkar priset i slutänden. Som det framgår i testet är det inte endast luft-vattenvärmepumpens effekt, men även märke, modell och andra egenskaper som påverkar priset. Läs mer om pris på luft-vattenvärmepump.

Test _luftvattenvaermepumpar _sammanfattning

Vilken luft-vattenvärmepump ska jag köpa?

Testet ger insikter i de skillnader som förligger mellan de luft-vattenvärmepumpar som finns på marknaden. Värmepumparna i testet har stora skillnader både i effektstorlek och pris. Detta betyder också att de riktas till hus med olika värmebehov. Nedan har GreenMatch listat ut frågor som hjälper dig i köpbeslutet.

 • Hur stor luft-vattenvärmepump behöver jag?
  I detta skede kanske du undrar hur stor värmepump du egentligen behöver. Det är en mycket bra fråga att ställa innan du gör köpbeslut. En bra tumregel är att luft-vattenvärmepumpen ska täcka 70 procent av husets värmebehov.
 • Betyder större effekt att det är en bättre luft-vattenvärmepump?
  Ibland är det smartare att välja en värmepump med mindre effekt om den täcker 70 procent av husets värmebehov. Särskilt om skillnaden i besparingar för respektive värmepump är liten men skillnaden i investeringskostnad är stor. Då kan luft-vattenvärmepumpen med mindre effekt vara en bättre investering på lång sikt.
 • Så en värmepumpen med lägre effekt är billigare?
  Nej. Priset på luft-vattenvärmepumpar beror delvis på effekten, men även märke, modell och andra egenskaper avgör hur mycket värmepumpen kostar. Notera att luft-vattenvärmepumpar består av två moduler: inne- och utemodul. Det finns även innemoduler i olika prisklasser. Dessa inkluderar oftast varmvattenberedaren som värmer upp tappvattnet.
 • Hur ska jag välja varmvattenberedare?
  Vid val av varmvattenberedare måste du tänka på husets vattenförbrukning. Testet identifierade skillnader i varmvattenberedarnas storlek samt energiförluster. Om du har stor vattenförbrukning i ditt hus kanske du värderar varmvattenberedarens storlek. Notera även att producenterna oftast har egna varmvattenberedare som är optimerade för deras värmepumpar. Priset på innemodulen ligger vanligtvis mellan 20 000 och 40 000 kronor.

Vi på GreenMatch hjälper dig att hitta den bästa luft-vattenvärmepumpen för ditt hus. Fyll i formuläret ovan och få flera gratis offerter!

Vilken luft-vattenvärmepump är bäst i test?

Med hjälp av testet kan vi avgöra vilken värmepump som är bäst i respektive kategori. I denna jämförelse har vi fokuserat på kategorierna: "Bäst i energibesparing" och "Bäst i energiförluster".

Top 3: Bästa energibesparing

Luft-vattenvärmepumparna nedan har en energibesparing kring 60 procent och hade det högsta SCOP-värdet.

Luftvattenvaerme _SCOP

 • Thermia ATEC HP 11
  Thermia är bäst i testet då det gäller energibesparing. Värmepumpen har ett SCOP-värde på 3,0 och 2,9 för ett hus med årligt värmebehov på 15 000 kWh respektive 25 000 kWh. Notera att värmepumpens effektstorlek är 10,5 kW och den är en av de dyraste modellerna i testet. Denna luft-vattenvärmepump har på/av reglering, och därmed reglerar den inte effekten enligt behov.
 • Mitsubishi Electric PUHZ-W85VHA2
  Mitsubishi placeras på andra plats med ett SCOP-värde på 3,0 respektive 2,8. Värmepumpens effektstorlek är 9,4kW, vilket är aningen mindre än Thermias värmepump. Detta är en värmepump med varvtalsreglering som reglerar effekten enligt behov, vilket kan också bidra till en längre livslängd.
 • Toshiba Estia HWS-802H-E
  Toshiba har lägre effekt på 8,3 kW och är betydligt billigare än Mitsubishi och Thermia. I huset med ett årligt värmebehov på 15 000 kWh har värmepumpen ett SCOP värde på 2,9. När husets värmebehov stiger till 25 000 kWh sjunker SCOP-värdet till 2,6 vilket är aningen lägre än för flera av de testade värmepumparna med högre effekt.

 

TOP 3: Bäst i energiförluster vid varmvattenberedning

De största årliga energiförlusterna vid uppvärmning av varmvatten var 1 900 kWh och de minsta var 500 kWh. Skillnader i förluster vid uppvärmning av varmvatten är stora. Nedan har ser du listat de tre bästa värmepumparna då det gäller förluster.

 • Mitsubishi PUHZ-SW75VHA
  Denna värmepump kombinerat med innemodulen “EHST20C-YM9B” hade de minsta energiförlusterna vid produktion av varmvatten. Förlusterna var 482 kWh per år. Testet visade att den kan producera 305 liter 40-gradigt vatten.
 • Thermia Atec HP 11
  Thermia Atec tillsammans med innemodulen “MBH TWS 200 Cu” placeras på andra plats. Energiförlusterna vid varmvattenberedingen är 600 kWh per år. Den kan producera 300 liter 40-gradigt vatten.
 • Daikin ERLQ011CAW1
  Daikin tillsammans med innemodulen “EKHVX0116BB9WN” placeras på tredje plats med 650 kWh energiförluster. Denna luft-vattenvärmepump producerar 113 liter 40-gradigt varmvatten vilket är betydligt mindre än vad de två ovannämnda värmepumparna kan producera.

Ljudnivå

IVT Premium Line A Plus 10 var den minst högljudda med 56 decibel. De fem mest högljudda luft-vattenvärmepumparna hade en ljudnivå på 69 decibel. Skillnaden är därmed upp till 13 decibel. För att exemplifiera skillnaden kan du utgå från att människan uppfattar en ökning på 10 decibel som en fördubbling i ljudnivå. Om du anser att ljudnivån är en viktig faktor kan det vara värt att jämföra. Läs mer om installation av luft-vattenvärmepump.

Beställ offerter på en luft-vattenvärmepump!

Om du vill beställa offerter på luft-vattenvärmepump ska du fylla i formuläret ovan. Vi matchar dig med flera av våra leverantörer och du får jämföra både pris och kvalitet på offerterna. Det är enkelt, kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut