Pris på luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpen minskar dina energikostnader
Spara upp till 60 procent i uppvärmningskostnader med en luft-vattenvärmepump om ditt hus värms med el eller olja idag. Luft-vattenvärme är bland de billigaste uppvärmningsalternativen i Sverige som fungerar ner till -25 grader. Tre primära födelar med denna typ av värmepump är:
- Upp till 60 procent energibesparing
- Jämn värmefördelning i hela huset
- Står för 70 procent av husets värmebehov
Totala priset för en luft-vattenvärmepump med installation ligger vanligtvis kring 100 000 kronor. Investeringen återbetalas vanligtvis under 8 år medan själva luft-vattenvärmepumpens livstid är upp till 20 år. Har du ett vattenburet distributionssystem och ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh är det ett bra alternativ för ditt hus.
Beställ offerter på luft-vattenvärmepump kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Priset på en luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpar är som sagt ett av de billigaste uppvärmningsalternativen i Sverige. Totala priset för en luft-vattenvärmepump kan vara allt mellan 60 000 och 120 000 kronor. Det totala priset inkluderar inne- och utemodulen samt installation.
Priset för ett komplett system med både inne- och utemodul kostar vanligtvis kring 70 000 kronor. Om du har en befintlig panna som kan utnyttjas för varmvattenberedning kan du köpa en modul som styr systemet istället för en komplett innemodul. Detta kan spara dig kring 15 000 kronor.
Husets värmebehov kommer dock att avgöra hur stor effekt din luft-vattenvärmepump behöver, eftersom priset stiger parallellt med effekten. Både inne- och utemoduler finns i olika prisklasser beroende på effekt, märke och modell. Nedan ser du ungefärliga prisintervaller för respektive modul.
Pris för installation av luft-vattenvärmepump
Schablonbeloppet för installation av en luft-vattenvärmepump är 30 procent av totalkostnaden. Från denna installationskostnad får du dra av 30 procent som rotavdrag, vilket minskar totalkostnaden. Nedan ser du en beräkning på vad den totala kostnaden efter rot-avdrag blir för en installation vars totalkostnad uppgår till 100 000 kronor.
Som det framgår i exemplet kommer din andel av totalkostnaden vara 91 000 kronor efter rotavdraget. Notera att installationskostnaden kan variera mellan olika installatörer, men även andra faktorer som geografiskt läge och stad kan ha en inverkan på priset.
Bästa priset på luft-vattenvärme får du genom att jämföra flera offerter. Fyll i formuläret ovan så matchar vi dig med flera leverantörer. Detta ger dig möjligheten att jämföra flera offerter och välja den som passar dig bäst.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut
Är luft-vattenvärmepump det rätta valet för mig?
För att reda ut om en luft-vattenvärmepump är det rätta uppvärmningssystemet för ditt hushåll kan du besvara frågorna nedan. Om svaret på frågorna är jakande är det definitivt ett utmärkt alternativ.
- Är husets värmebehov under 25 000 kWh per år?
En luft-vattenvärmepump kan gott rekommenderas till hus som har ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh per år. Om värmebehovet är högre är det generellt sett markvärmepumpar som rekommenderas. - Har du ett vattenburet distributionssystem?
Luft-vattenvärmepumpen kopplas till husets vattenburna distributionssystem. Om du redan har ett vattenburet system är det lätt att applicera värmepumpen i ditt befintliga system. Fördelen med detta är att det blir en jämn värmefördelning i huset, eftersom radiatorer eller golvvärme vanligtvis finns i husets samtliga rum. Om du inte har ett vattenburet system kan luft-luftvärme vara ett alternativ för dig, eftersom den inte behöver ett vattenburet distributionssystem. - Vill du att värmesystemet ska värma tappvattnet?
Luft-vattenvärme är ett mångsidigt system eftersom du inte behöver en supplementär källa för uppvärmning av tappvattnet. Luft-vattenvärmepumpen kopplas nämligen till en varmvattenberedare som värmer tappvattnet. Det lönar sig att dimensionera varmvattenberedarens storlek enligt hushållets vattenförbrukning. - Har du funderat på bergvärme, men tycker att det är för dyrt?
I vissa områden kan det bli ovanligt dyrt att installera bergvärme på grund av olämplig berggrund eller jorddjup. Luft-vattenvärmepumpar har nuförtiden mycket hög verkningsgrad som kan jämföras med exempelvis bergvärme, särskilt i södra Sverige. Luft-vattenvärme kan därmed vara ett bra substitut för bergvärme. - Vill du ha ett relativt billigt värmesystem?
Luft-vattenvärme är ett relativt billigt system om du beaktardess effekt och funktion i förhållande till investeringskostnaden. I jämförelse med markvärmepumpar är en luft-vattenvärmepump mycket enkel att installera. Detta leder till att installationskostnaden är lägre. - Var bor du?
En luft-vattenvärmepump rekommenderas främst till Syd- och Mellansverige. Detta beror på att luftvärmepumpar använder utomhusluften som energikälla. De är däremot beroende av temperaturväxlingar. En luft-vattenvärmepum fungerar ner till -25 grader med hjälp av spetsvärme, som oftast sker genom en elpatron.
Läs mer om test på luft-vattenvärmepumpar
Hur får jag det bästa priset på en luft-vattenvärmepump?
Energimyndighetens test på luft-vattenvärmepumpar visar att värmepumpar med hög effekt har en viss fördel jämfört med värmepumpar med lägre effekt. Trots detta ska du komma ihåg att större effekt på värmepumpen inte alltid betyder att den är bättre för dit hus.
I vissa fall kan skillnaden i besparingar vara så liten att det är smartare att välja en billigare värmepump med lägre effekt. Det är dock inte entydigt att en lägre effekt på värmepumpen ger ett lägre pris. Även märke och modell påverkar priset på värmepumpen.
Utöver luft-vattenvärmepumpens effekt finns det andra faktorer som även lönar sig att beakta vid inköp. Dessa är inte alltid kopplade till prisnivån på produkten och gäller exempelvis ljudnivån, förluster i varmvattenberedning och SCOP-värdet. Nedan ser du listat de faktorer som lönar sig att beakta för att finna den bästa luft-vattenvärmepumpen.
- Värmepumpen ska täcka 70 % av värmebehovet
En bra tumregel vid dimensioneringen brukar vara att luft-vattenvärmepumpen ska täcka 70 procent av husets värmebehov. Tanken är därmed att de resterande 30 procenten värms med spetsvärme under de kallaste månaderna, exempelvis med hjälp av en elpatron. Detta blir billigare i längden än att köpa en effektivare och dyrare luft-vattenvärmepump. - Hur stor vattenförbrukning har ditt hushåll?
De flesta leverantörer säljer separata varmvattenberedare i olika storlekar. Det lönar sig att utreda hur stor förbrukningen av varmvatten är i ditt hus för att kunna avgöra hur stor varmvattenberedaren måste vara. Det finns även stora skillnader i mångden energiförluster vid uppvärmning av varmvattnet. Förlusterna i varmvattenberedningen kan variera mellan 500 kWh och 1900 kWh per år. - Vad har luft-värmepumpen för COP/SCOP?
Om du jämför olika luft-vattenvärmepumpar kommer du att märka att de har olika COP och SCOP värden. COP (Coefficient of Performance) är värmefaktorn som beskriver hur många kilowatt värmeenergi den producerar för varje förbrukad kilowatt el. I sin korthet, ju högre COP desto bättre.
Trots detta ska man alltid helst iaktta SCOP-värdet (Seasonal Coefficient of Performance), som är årsvärmefaktorn. Det är alltså medeltalet på COP-värden för hela året och ger därmed en mer realistisk bild om hur energieffektiv värmepumpen är.
Genomsnittlig energianvändning 15 900 kWh per år
År 2014 var den genomsnittliga energianvändningen för småhus 15 900 kWh per år. Detta gäller alltså alla småhus oavsett byggnadsår. En orsak till minskningen är att det finns allt fler välisolerade moderna hus, men även energimärkningen som implementeras i allt fler produkter.
Den genomsnittliga energiförbrukningen antyder att en luft-vattenvärmepump lämpar sig för de flesta småhus i Syd- och Mellansverige med tanke på energibehovet. Detta eftersom en luft-vattenvärmepump rekommenderas för hus med ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh.
Prisöversikt mellan olika typer av värmepumpar
En luft-vattenvärmepump ligger någonstans mitt emellan de andra värmepumparna när det gäller pris. Den är oftast dyrare än de andra luftvärmepumparna eftersom den har vissa fördelar som de andra luftvärmepumparna inte har.
Luft-luftvärmepumpen är det billigaste alternativet, men den lämpar sig främst för mindre hus med öppen planlösning. Detta beror på att den inte kopplas till ett vattenburet system. Priset på en luft-luftvärmepump ligger vanligtvis mellan 15 000 - 30 000 kronor.
Frånluftsvärmepumpen är populär i nybygge eftersom den lämpar sig bra till välisolerade hus. Den bidrar även till en bra ventilation, vilket i sin tur förutsätter att du har ett ventilationssystem. Priset ligger vanligtvis mellan 60 000 och 100 000 kronor.
Jordvärmepumpen utvinner lagrad solenergi från marken och kostar vanligtvis mellan 80 000 och 130 000 kronor. Jordvärme har en lång livstid och rekommenderas främst till Syd- och Mellansverige. Den primära nackdelen med jordvärme är att den kräver en stor tomtyta.
Bergvärmepumpen är inte beroende av temperaturväxlingar och kan därmed rekommenderas i hela landet. Värmepumpen lämpar sig främst för hus med högt värmebehov, helst över 25 000 kWh per år. Investeringskostnaden för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 000 och 160 000 kronor, men det kan även bli dyrare beroende på berggrunden och husets värmebehov.
Genom vår tjänst får du flera kostnadsfria offerter på en luft-vattenvärmepump. Du kan sedan jämföra både pris och kvalitet och finna den bästa lösningen för ditt hus!
Fyll i formuläret på bara en 1 minut