Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 20 januari 2021

Installera luft-vattenvärmepump

Kostnad för att installera en luft-vattenvärmepump

Installationskostnaden för en luft-vattenvärmepump är lägre än för markvärmepumpar. Detta beror främst på att det inte krävs lika stora ingrepp på tomten för luftvärmepumpar. Arbetskostnaden för installation beräknas som ett schablonbelopp, som är 30 procent på totalkostnaden. Nedan kan du se hur kostnaderna fördelas i vanliga fall.

 • Totalentreprenad - mellan 60 000 och 120 000 kronor. 
 • Varav installationskostnad - mellan 18 000 och 36 000 kronor

Notera att du får rot-avdrag på arbetskostnaden, vilket minskar installationskostnaden. Från och med 2016 är rotavdraget 30 procent för värmepumpar. Bästa pris på installation får du genom att ta in flera offerter så kan du jämföra både pris och kvalitet på din framtida luft-vattenvärmepump.

Beställ offerter på luft-vattenvärmepump kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Luftvaermepump _installera _offert

Fördelar med att installera en luft-vattenvärmepump

Du kan spara mellan 45 och 60 procent energi om du byter från olja eller elvärme. I dagens läge kan man utgå från att luft-vattenvärmepumpens SCOP-värde ligger kring 3. Detta betyder att vid byte från direktverkande el betalar du cirka en tredjedel av de uppvärmningskostnader som du betalar idag.

Om ditt andra alternativ är att installera bergvärme eller annan form av markvärme är den främsta fördelen att det är ett billigare system. Energibesparingen når upp till 60 procent och återbetalningstiden ligger under 8 år.

För många husägare står valet mellan bergvärme och luft-vattenvärme. Utgå från att om husets årliga värmebehov är under 25 000 kWh, ska du verkligen överväga luft-vattenvärme. Detta eftersom återbetalningstiden är betydligt kortare om du har ett relativt lågt värmebehov. Läs mer om pris på luft-vattenvärmepump.

Luftvattenvaermepump _installation _foerdelar

Är luft-vattenvärmepumpen rätta valet för dig?

Det finns olika värmepumpar på marknaden och alla har både sina för- och nackdelar. Det kan vara svårt att bestämma vilket system är bäst för ditt hus. Nedan presenteras 5 frågor som svarar på om du ska installera en luft-vattenvärmepump.

 • Har du ett vattenburet distributionssystem?
  Luft-vattenvärmepumpen kopplas till husets vattenburna distributionssystem, vilket distribuerar värme genom radiatorer eller golvvärme. Försäkra dig alltså att ditt hus har ett vattenburet system.
 • Var bor du?
  En luft-vattenvärmepump kan generera upp till 60 procent energibesparingar om huset värms upp med el eller olja idag. Det förutsätter dock att klimatet är optimalt för luftvärmepumpar, vilket inte är fallet i norra Sverige. En luft-vattenvärmepump klarar av temperaturer ner till -25 grader och därför rekommenderas denna typ av värmepump främst till Syd- och Mellansverige.
 • Är husets årliga värmebehov under 25 000 kWh?
  Om ja, då är luft-vattenvärmepumpen ett utmärkt uppvärmningssystem för ditt hus. Du kan läsa mera om hur luft-vattenvärmepumparna klarade sig i test för hus med ett årligt värmebehov på 25 000 kWh och 15 000 kWh.
 • Vill du ansluta till befintlig panna?
  I vissa fall är det möjligt att docka luft-vattenvärmepumpen till din gamla panna. Då kopplas inne- och utedelen med en så kallad hydrobox. Ta reda på om detta är möjligt och om det är lönsamt i ditt fall. Dockning till befintlig panna räknas inte in i standardpriset och måste avtalas med installatören på förhand.
 • Har du tänkt ansluta värmepumpen till ett befintligt system?
  Om du vill ansluta luft-vattenvärmepumpen till ett befintligt system som exempelvis solceller, måste du se till att luft-vattenvärmepumpen har denna egenskap. Alla modeller har nämligen inte denna möjlighet.

Läs mer om test på luft-vattenvärmepumpar

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Gör samma beslut som flera andra!

Under 2015 ökade försäljningen på luft-vattenvärmepumpar för varje kvartal. Enligt Svenska Kyl och Värmepumpsföreningens statistik har försäljningen av luft-vattenvärmepumpar varit i en stigande trend sedan år 2012. År 2016 såldes knappa 8 100 luft-vattenvärmepumpar enligt SKVP:s statistik.

Om du är redo att ta samma beslut ska du fylla i formuläret ovan. Du får möjligheten att jämföra pris och kvalitet på flera offerter. Detta ger dig möjligheten att få den bästa offerten som motsvarar din önskemål och preferenser!

Luft -vattenvaermepump

6 tips för placering av luft-vattenvärmepump

Tänk också på var du placerar värmepumpen. När luft-vattenvärmepumpen placeras i ett lämpligt ställe ökar bekvämligheten och värmepumpen fungerar bättre. Installatören kan givetvis hjälpa dig med detta, men det kan vara bra att ha kunskap om detta innan installation. Nedan har vi listat ut viktiga faktorer gällande placeringen.

Avfrostning
Du ska försäkra dig om att det finns utrymme under värmepumpen. Detta beror på att vid avfrostning rinner det en del vatten från värmepumpen och då vill man ha värmepumpen ovanför markytan.

Markstativ
De flesta luftvärmepumpar placeras därför på ett markstativ. Marken under stativet ska förberedas så att marken hålls jämn och stadig. Till detta kan man använda exempelvis någon form av plattor eller betongunderlag, men i vissa fall kan den också fästas i husväggen.

Söderläge maximerar effekten
Placera luft-vattenvärmepumpen på en skyddad plats i söderläge om möjligt. Detta är rekommenderat för att maximera effekten, eftersom luftvärmepumpars värmefaktor COP påverkas av utomhustemperaturen. Detta är dock endast en rekommendation och du kan placera värmepumpen vart som helst på husets ytterväggar.

Placera inne- och utedelen nära varandra
Vid det optimala läget placerar du utedelen på andra sidan väggen från innedelen så blir det mindre rördraging.

Tänk på grannarnas bekvämlighet
Oljudet från luft-vattenvärmepumpen kan störa både dig och dina grannar. En bra tumregel är därför att placera den så att oljudet inte stör grannen. Du kan därmed försöka placera den så långt som möjligt från grannen. Om detta inte är möjligt kan du fundera om du kan utnyttja buskage eller andra ljudisolerande objekt för att hindra att oljudet stör grannarna.

Tänk på din bekvämlighet
Se till att du inte placerar luft-vattenvärmepumpen i närheten av fönster till sovrum eller andra rum där du önskar dig ha total tystnad.

Vad ingår i installationen?

Installation av en luft-vattenvärmepump måste enligt lag utföras av en certifierad kyltekniker. Detta beror på att köldmediet i värmepumpen klassas som ett miljöfarligt ämne. Företaget som utför installationen ska dessutom ha ett företagscertifikat. Fråga även installatören om det finns behov för en elektriker.

En installation på en luft-vattenvärmeanläggning räcker i normala fall en till två dagar. Installationen måste göras av certifierade kyltekniker vilket begränsar arbetet som du kan göra själv. Vissa installatörer uppmanar dock att du ska vara på plats under installationen och hjälpa till vid behov.

Du ska vara beredd på att utföra eventuella förarbeten innan installationen. I vanliga fall ansvarar du för att grunden är stabil för värmepumpen samt att du tar emot leveransen och placerar modulerna där de ska installeras. Det är dock någonting som du kommer överrens om med leverantören vid beställning.

Notera att rivning av gammal panna eller anslutning till befintlig panna måste diskuteras enskilt med installatören. Detta brukar nämligen inte ingå i standardpriset. Du kan sedan avgöra om du vill ta hand om rivningen själv eller beställa det som en tilläggstjänst.

Hur sker installationen?

Du börjar med att beställa flera offerter på luft-vattenvärme för att kunna jämföra både pris och kvalitet. Det gör du enkelt genom att fylla i formuläret ovan så matchar vi dig med lokala leverantörer.

 1. Beställ installation. Kom ihåg att förbereda utrymmen så att installationen kan utföras smidigt. Kom överrens med installatören vilka områden du ansvarar för och vad företaget ansvarar för.

 2. Installationen påbörjas. Först borras ett hål i husväggen för att kunna koppla inne- och utemodulen med diverse ledningar. Hålet är cirka 6 cm i diameter. Installatören ser till att hålet och ledningarna täcks så att det ser bra ut.

 3. Luft-vattenvärmeanläggningen kopplas till husets vattenburna distributionssystem. När anläggningen är kopplad till det vattenburna systemet kommer huset att värmas antingen genom radiatorer eller golvvärme.

 4. Anläggningen testas och så är den klar för bruk.

När anläggningen är installerad lagenligt kan du sova i lugn och ro, eftersom alla garantier gäller om problem uppstår. Du kan njuta av en jämn värmefördelning, stora energibesparingar och ökad bekvämlighet. De flesta värmepumpar har dessutom mobil-appar, vilket möjliggör mobil styrning av din värmepump oavsett om du är på solsemester eller på kontoret.

Beställ offerter!

Om luft-vattenvärmepumpen känns som det rätta valet, fyll i formuläret ovan. Vi matchar dig med flera leverantörer i ditt område och du kan välja den offert som bäst motsvarar dina önskemål! Du kan även läsa mer om hur processen sker när du beställer offerter på luft-vattenvärmepump.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut