Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Beställ upp till 4 gratis offerter på luft-vattenvärmepumpar
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 30 mars 2021

Anslut luftvärmepumpen till vattenburet värmesystem

Luft-vattenvärmepumpen ansluts till vattenburen värme

Letar du efter en luftvärmepump som ansluts till ett vattenburet distributionssystem så har du kommit rätt. Luft-vattenvärmepumpen är ett mycket bra alternativ som husets primära uppvärmningssystem. Värmen förs vattenburet till radiatorer och/eller golvvärme, vilket ger en jämn värmefördelning i huset.

Luft-vattenvärmepumpen är något för dig om:

 • Du bor i Syd- eller Mellansverige.
 • Värmebehovet ligger under 25 000 kWh per år
 • Du har vattenburna radiatorer eller golvvärme
 • Du vill ha ett komplett uppvärmningssystem
 • Investeringen ska vara mindre än för markvärmepumpar

Priset för luft-vattenvärme ligger vanligtvis mellan 60 000 och 120 000 kronor. Detta inkluderar allt från arbetetskostnaden till värmepumpens inne- och utemodul. Om du däremot inte har vattenburen värme, måste du först installera värmesystemet för att kunna installera värmepumpen.

Beställ kostnadsfria offerter på luft-vattenvärme! Utan förpliktelser!

Luftvaermepump _installera _offert

Utnyttja befintlig panna

Om du redan har en panna i huset lönar det sig att utreda om den kan kopplas till luft-vattenvärmepumpen. Om det är möjligt kan du spara pengar som annars skulle förbrukas på en ny varmvattenberedare eller rivning och frakt av gamla pannan.

Detta utreder du i samband med förhandlingarna med leverantören när du beställer offerter. För att du ska få skräddarsydda offerter måste leverantören få nogrann information om de förutsättningar som gäller för ditt hus. Bland annat bruk av befintlig panna kan påverka vilken luft-vattenvärmepump leverantören föreslår.

Jag har inte vattenburet system, men vill ändå ha en luft-vattenvärmepump

Om du vill ha en luft-vattenvärmepump trots att du inte har ett vattenburet system måste du alltså installera ett vattenburet system. Ett vattenburet system kan beräknas kosta kring 5 000 kronor per radiator. Som exempel skulle då ett system med 10 radiatorer kosta kring 50 000 kronor.

Vattenburen _varme _varmepump

Investeringen är stor, men det kan bli värt det. Det finns många värmesystem som leder värme vattenburet och därmed kan även detta ses som en bra investering för framtiden. Det finns dock andra alternativ om du bor i ett mindre hus med öppen planlösning.

För att undvika tilläggskostnader kan du överväga en luft-luftvärmepump, istället för en luft-vattenvärmepump. Om du har ett lågt värmebehov kring 15 000 kWh per år kan det vara en mycket bra investering. En luft-vattenvärmepump kan dock generera högre energibesparingar och bidrar med en jämnare värmefördelning. Läs mer om installation av luft-vattenvärmepump.

För- och nackdelar med att utnyttja befintlig värmepanna

Luftvattenvarmepump _varmepanna _innemodulFördelen med att utnyttja din gamla värmepanna är givetvis att investeringskostnaden blir lägre, eftersom du inte behöver köpa en ny som kostar kring 20 000 kronor. Notera dock att det inte är gratis att koppla systemet till pannan och det inkluderas oftast inte i standardinstallationen.

Fördelarna med att utnyttja befintlig panna är:

 • Mindre investeringskostnad
 • Den är redan kopplad till husets vattenburna system

En eventuell nackdel med att utnyttja en befintlig panna är förluster i varmvattenberedningen. En gammal panna är inte alltid lika energieffektiv som en modern panna, vilket kan leda till försämrad verkningsgrad i varmvattenberedningen. Därför ska du utreda lönsamheten med installatören innan du tar ett beslut. Den huvudsakliga nackdelen är därmed försämrad verkningsgrad i varmvattenberedningen.

Varför är vattenburet värmesystem så bra?

Luftvattenvarmepump _radiatorEtt vattenburet distributionssystem är mer eller mindre standardutrustning i nordiska hus i dagens läge. Orsaken till detta är man kostnadeffektivt kan uppnå en jämn värmefördelning i huset. Liksom en värmepump, är det en bra investering som ökar på hushållets värde.

Genom att byta till vattenburen värme har du även flera valmöjligheter när det gäller uppvärmningssystem. Bland annat luft-vattenvärmepumpen, men även andra uppvärmningssystem kopplas till vattenburen värme.

Luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump?

Det finns två typer av luftvärmepumpar som kopplas till radiatorer och/eller golvvärme. Dessa är luft-vattenvärmepumpen och frånluftsvärmepumpen. Nedan ser du en kort beskrivning på till vilken typ av hus dessa system passar bäst för.

 • Luft-vattenvärmepump
  Denna värmepump är ett komplett värmesystem som passar för alla typer av hus med ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh. Luft-vattenvärmepumpen är ett av de billigaste uppvärmningsalternativen i drift och återbetalningstiden ligger kring sju år. Den beräknas stå för cirka 70 procent av husets värmebehov för att få ut den högsta energibesparingen.
 • Frånluftsvärmepump
  Denna värmepump installeras som ett komplement till en annan värmekälla i huset. Den kan alltså inte stå för uppvärmningen självt, men den kan stå för ungefär hälften av värmebehovet. Detta system kräver bra isolering och ett mekaniskt ventilationssystem, vilket gör den populär för nybyggen.

Luft-vattenvärmepumpen kan alltså installeras som primär värmekälla i huset, medan frånluftsvärme fungerar som ett supplement. Frånluftsvärmepumpen är ett bra alternativ i nybygge, eftersom modern isolering ger goda förutsättningar för denna typ av värmepump.

Beställ flera offerter för att få bästa pris på en luft-vattenvärmepump. Du gör det enkelt genom att fylla i formuläret, så matchar vi dig med lokala leverantörer. Du kan sedan välja den offert som bäst motsvarar dina önskemål.